lauantai 9. tammikuuta 2016

Liikuttaminen pakkasilla

Hei! Ajattelin tehdä nyt tällaisen postauksen, että miten voi liikuttaa ja miten itse liikutan ponit kovalla pakkasella. Toivottavasti jollekkin olisi tästä apua ja saisi jotain ideoita oman hevosen liikutukseen pakkasilla. Saatte tähän postaukseen lisäksi talvelta 2013 kuvia.
 Ensiksi pitää tietenkin "päättää" oman hevosen ratsastukselle pakkasraja. Päätökseen riippuu ikä, hevosen käyttötarkoitus, onko maneesia ja miten usein normaalisti treenaa yms. Meillä kotona pakkasraja on suunnilleen -20C - -25C, eli jos on näin kylmä tai kylmempi ei liikuteta ollenkaan tai kävelytetään.
 Jos pakkanen on hieman alle pakkasrajan, mutta on kuitenkin melko kylmä tai jos on hieman yli pakkasrajan, mutta voi kuitenkin vielä liikuttaa:
1. Ratsastan kevyesti. Eli suunnilleen puolisen tuntia pääasiassa käyntiä ja ravia ja pienet pätkät laukkaa molempiin suuntiin. Yleensä taivuttelen ja väistättelen melkein koko ajan niin lihakset pysyvät melko lämpimänä. Meillä ei ole kotona maneesia, joten käytän ratsastaessa ratsastusloimea /-loimia. En ratsasta hikeen ja yritän välttää sitä, että hevoselle ei tule liian kuuma, ettei palellu kun tuleekin kylmä.
 2. Juoksutan melko kevyesti. Suunnilleen 20 minuuttia + kävelytykset, molempiin suuntiin saman verran. En laukkuuta hirveästi, ettei tule hiki, mutta juoksutan aika paljon sellaista lönkyttely ravia ja välissä käyntiä. Käytän juoksuttaessa kylmällä yleensä talli- tai toppaloimea. Jos maneesi on käytettävissä on hyvä vaikka irtojuoksuttaa vähän. Lopuksi ja aluksi kannattaa kävelyttää reilusti, vähintään joku 7 minuuttia.
 3. En itse tee tätä enää kovin usein, mutta voi maastakäsitellä. Maastakäsittely vinkkejä voi katsoa netistä tai voi itse keksiä jotain. Tietysti pitää muistaa hevosturvalliset välineet ja aina tempuissa yms hevosen palkitseminen.
Vinkkejä:
- Jos hevosesi pelkää jotain voit totuttaa sen niihin asioihin mitä se pelkää, esimerkiksi pressut ja vesimatot. Voit talutella hevostasi ensiksi niiden ohi ja yrittää saada hevosen kävelemään myös niiden päältä. Jos kaikki sujuu hyvin voi yrittää nostaa vesimaton/pressun hevosen selkään tai pukea sen itselleen päälle ja taluttaa niin hevosta. Tai jos hevonen pelkää esimerkiksi esteiden johteita, voit laittaa kaksi johdetta joiden läpi taluttelet hevosta kunnes johteet eivät enää pelota / eivät pelota niin paljoa.
- Voit opettaa hevosellesi temppuja. Perushelppoja temppuja on opettaa mm. kumartaminen, espanjalainen käynti, "irsvistäminen" ja pystyyn hyppääminen. En tosin itse opeta omille kilpaponeilleni mitään pystyyn hyppäämistä ja sellaista, mutta voisin joskus koittaa opettaa joillekkin vanhuksille jotain pikkutemppuja, kuten kumartamista. Muistathan lukea myös tarkat ohjeet temppujen opettamiseen! Ohjeita löydät mm. täältä ja täältä!
- Tämä on vähän sama kuin edellinen, mutta ei se mitään! Me ollaan joskus testattu tätä Tammyllä, mutta ei oikein onnistunut, koska Tammy ei ymmärtänyt ideaa, eli siis poniagility! Varsinkin jos on joku shetlanninponi, niin niiden kanssa on usein mukava harrastaa agilityä. Voi opettaa vaikka laittamaan jalan renkaaseen, menemään trukkilavan yli ja menemään keinulaudalta.
- Hevosen / ponin kanssa voi pelata hevosjalkapalloa! Me pelataan kesäisin jumppapallolla hevosten selästä jalkapalloa, mutta esimerkiksi Emman kanssa me pelasimme maastakäsin, koska se potki sitä illman, että ohjasi selästä pallon luo. Eli jos hevonen tykkää potkia palloa, niin voit pelata sen kanssa!
- Veilä yksi, jota en tosin itse ole koskaan muistaakseni kokeillut, eli ohjasajo. Varsinkin jos omistaa nuoren hevosen, niin ohjasajo voi olla ihan hyvä vaihtoehto. En oikein muuta osaa sanoa, kun en ole sitä kokeillut.
4. Usein käyn kovalla pakkasella vain kävelyttämässä, yleensä maastossa. Joskus myös vähän hölkkäillään kävelylenkillä. Viimeksi Rommin kanssa hölkkäillessä Rommi vähän innostui ja yritti juosta mun kanssa kilpaa ja pukitteli vaa siinä :D

Tässä nyt oli muutamia vinkkejä. Voin ehkä joskus tehdä jatkoa tai vähän samantyylistä postausta.
Mutta tosiaan, laittakaas postausehdotuksia! Meillä alkaa kokeet jo ensi viikolla, joten kokeisiin lukuaika lähtee sitten blogin kirjoittamisesta, mutta yritän pitää mahdollisimman tiivistä kirjoitustahtia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallisia kommentteja blogiin, negatiiviset nimellä facebookissa tai muualla.
-Kiitos